Makanan Sihat Yang Disyorkan UntukPesakit Strok:
Stroke adalah gangguan fungsi saraf yang mendadak pada otak
akibat terhalang aliran darah ke bahagian tertentu di otak. Kurangnya aliran
darah dan oksigen menyebabkan tindak balas biokimia yang akan merosak dan mematikan sel-sel saraf dalam otak sehingga
mengakibatkan kelumpuhan kepada pergerakan anggota tertentu, gangguan
percakapan dan kemerosotan kesihatan seluruh anggota badan. Kalau terkena
penyakit ini akan lumpuh sebahagian tubuh, mulut dan bibir akan herut.
Diantara pucanya beraku strok adalah disebabkan cara pemakanan
yang tidak betul. Makan adalah sesuatu
yang kita lakukan setiap hari dan sudah terbukti kualiti makan sangat
berpengaruh pada kesihatan. Makanan seperti lauk pauk dan buah buahan sememangya
dapat mencegah terjadi penyakit strok jika kita pandai memilih makan yang
berkhasiat dan memberi banyak protin dan vitamin yang akan menjamin kesihatan
tubuh badan.
Jika penyakit stroke disebabkan oleh kolestrol dan tekanan darah
tinggi ia akan menghalang aliran darah ke saraf otak, yang merupakan penyebab
berlaku stroke. Serangan stroke selalunya datang mendadak tanpa tanda-tanda
awal yang pasti. Yang jelas peskitnya akan menderita bertahun-tahun. Stroke
terjadi ketika saluran darah, oksigen, serta zat gizi ke otak berhenti. Salah
satu cara untuk mencegah stroke adalah memilih makanan yang tepat dan
berkhasiat, insyaAllah akan dapat menghalang dari serangan strok.
Stroke dikatakan sebagai penyakit menyebabkan kematian ketiga selepas
jantung dan kanser. Penyelidik dari
Inggris dan Itali mendapati dengan memakan pisang tiga kali sehari serta
meminum obat akan memberikan kalium secukupnya
bagi keperluan tubuh seseorang untuk
mengurangi kemungkinan berlaku pembekuan darah di otak sekitar 21%. Seseorang
dianjurkan untuk mengambil kira-kira 2.300 mg potasium setiap hari. Sedangkan yang
dilakukan oleh kebanyakan kita mengambil lebih kurang 1.500 mg potasium setiap hari.
Buah-buahan dan sayuran juga baik untuk mencegah stroke kerana
mengandung serat yang mampu menurunkan kolesterol. Juga mengandung antioksidan
yang dapat membantu mencegah pengendapan kolesterol.
LDL (kolesterol jahat) pada dinding arteri. Makanan yang
mengandung antioksidan seperti bawang bombai, buncis, sawi hijau, wortel,
brokoli, endive, seledri, dan cranberries. Dalam penelitian Nurse Health di
Harvard menyebutkan wanita yang mengasup betakaroten 15 mg sehari, seperti dari
1 buah wortel berkurang risiko terkena stroke.
Buah-buahan dan sayuran, seperti kentang, peach berwarna kuning,
bayam, dan cantaloupe juga tinggi kalium, yaitu mineral yang dapat menurunkan
tekanan darah tinggi. Selain itu, sayuran hijau dan buah-buahan mengandung asam
folat serta vitamin B6 dan B12 akan membantu mengurangi kadar homosistein yang
secara normal terjadi dari asid amino. Meningkatnya kadar homoseistein dapat
meingkatkan risiko penyakit stroke.
Mempunyai tubuh badan yang sihat merupakan idaman oleh kebanyakan
kita. Oleh itu bagai mencapai hasrat ini mereka akan lakukan senaman dan juga
memakan makanan yang berkhasiat. Tetapi jika seseorang itu telah mengalami
stroke, usaha untuk memulihkan sakitnya akan mengambil masa. Oleh itu satu
tindakan yang amat baik ialah dengan mecegah punca-punca yang boleh menyebabkan
berlakunya stroke. Salah satu keadah yang paling baik ialah megatur pemakanan
setiap hari adalah makanan yang berkhasiat dan sihat seperti yang disyorkan di
bawah:
Pisang:
Sudah banyak artikel yang mengupas tentang pisang salah satu
buah-buahan yang dapat mencegah berlaku
stroke. Makan 3 biji pisang setiap hari
dapat mengurangi resiko terkena stroke Menurut penyelidikan yang dilakukan di American College of Cardiology, mendapati
tubuh badan manusia memerlukan sebanyak 1.600 mg kalium untuk mencegah stroke. Sebijie pisang mempunyai 500 mg kalium.
Kalium dikatakan dapat mencegah
pembekuan darah yang menyebabkan terjadinya stroke. Dengan mengambil 3 biji, pisang setiap hari ia dapat menurunkan resiko terjadinya stroke sebanyak
21%. Pedulikan tentang pendapat sebelum ini yang mengatkan pisang jika dimakan berkemungkinan
akan meningkatkan kebarangkalian di serang strok.
Penyelidikan terbaru yang menguju 11 orang penuntut sebagai
sampel, secara keseluruhan menemui bahawa pisang akan dapat mengurangkan resiko
seseorang terkena strok sekitar seperlima. Jom amalkan makan pisang setiap
hari.
Apel dan Pir :
Mengikut kajian terbaru yang diterbitkan di Journal of the
American Heart Association mendapati semua jenis buah yang isinya berwarna terang dapat mencegah stroke. Penyelidikan
yang dilakukan di Belanda mendapati seseorang yang memakan banyak buah-buahan
seperti apel, pir, pisang dan kembang kol dapat mengurangi resiko terkena
stroke sebanyak 52%. Kajian itu mellibatkan 20 ribu orang peserta. Hasil kajian
tersebut menemukan bahwa peningkatan 25 gram (g) sehari pengambilan buah-buahan
dan sayuran putih dapat mengurangkan risiko terkena stroke sembanyak 9%.
Jeruk dan Kiwi :
Jeruk dan kiwi mempunyai kandungan vitamin C yang banyak, 100 gram
jeruk mengandung 54 mg vitamin C sedangkan 100 gram kiwi mengandung 100 gram
vitamin C. Jadi kiwi mempunyai kandungan lebih banyak daripada jeruk. Buah-buahan
ini mengandung anti oksidan, lutein dan beta karoten serta kalium. juga sesuai
untuk mencegah penyakit jantung. Ia juga sangat baik untuk mengawal tekanan
darah.
Ternyata kandungan gizi buah
kurma sangat tinggi, 100 gram kurma mengangung vitamin A 50 IU, tiamin 0,09 mg,
riboflavin 0,10 mg, niasin 2,20 mg, serta kalium 666 mg. Kurma mempunyai lebih tinggi dari pisang.
Sementara itu Tiamin penting bagi sel-sel saraf, sementara niasin menjaga fungsi
normal saraf. Sehari 5 biji kurma sudah mencukupi.
Avakado :
Mengandung Lemak tak tepu dan potasium yang dapt membantu menurunkan tekanan darah. Dan Juga mengandung kalium tang fungsinya sama yaitu dapatmenurunkan tekanan darah
Banyaknya Khasiat Buah Tin:
Beberapa kajian dan penelitian yg dilakukan tentang buah tin akan khasiat dan
keistimewaan nya. Antaranya ialah:-
- Kajian dari California Fig Nutritional Information - buah tin mengandungi serat yg tinggi. Di mana, setiap 100gm buah tin kering mengandungi 12.2g serat berbanding dengan buah epal (2.0g).
- Kajian yg disiarkan di Qatar - buah tin ini kaya dengan kalsium dan potasium yg mengandungi zat benzaldehyde amat baik untuk melawan sel2 kanser.
- Website Cancer Foundation - kajian dari Institute of Physical and Chemical Research di Tokyo menunjukkan benzaldehyde terbukti sgt berkesan dalam melawan kanser.
- Jabatan Pertanian Amerika Syarikat - buah tin mengandungi vitamin A, C, Kalsium, Magnesium hingga Potasium. Ia juga baik untuk mengawal nafsu makan dan menurunkan berat badan.
- Pakar kesihatan - dengan mengambil buah tin secara teratur, ia membantu membersihkan racun di dalam tubuh.
- Kajian dari Universiti Rutgers, New Jersey - ia membuktikan buah tin mengandungi antioksidan, Omega-3, Omega-6 yg mencegah penyakit jantung, rendah lemak, rendah kalori dan bebas kolestrol - sesuai untuk mereka yg mengidap penyakit diabetes.
- Prof. J.A Vinson dari Universiti Scranton, Amerika Syarikat - setiap 100gm buah tin mengandungi vitamin A (9.76IU), vitamin C (0.68mg), kalsium(133.0g) dan zat besi(3.07mg). Vitamin dan mineral ini sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjaga dan memelihara kesihatan dalam tubuh kita.
- Pengarah Institut Pencegahan Penyakit, George Washington University Medical Centre (Dr. Oliver Alabaster) - mengatakan jika seseorang itu mengambil buah tin, beerti ia telah mengambil makanan yg menjamin kesihatannya dalam jangka masa yg panjang.
- Lembaga Penasihat Buah Tin (California Fig Advisory Board) - ia mengatakan bahawa buah tin sbg 'Nature's most nearly perfect fruit' iaitu buah yg hampir mencapai kesempurnaan secara keseluruhan.
- Menurut Imam Ibnu Al Jawziyyah - buah tin dapat mengurangkan penyakit sesak nafas, membersihkan hati dan limpa serta langkah pencegahan untuk melawan racun dalam tubuh kita.
Jika buah tin dimakan dalam bentuk yg kering TETAPI tidak terlalu banyak, boleh
membantu dalam :-
- mengelak daripada bahan2 keracunan
- melicinkan tekak dan dada
- mencuci hati dan jantung
- membersihkan lendir2 yg terdapat di dalam usus.
Selain itu, buah tin juga dikatakan dapat menyembuhkan beberapa jenis penyakit seperti :-
- penyakit buasir
- sakit2 dan bengkak badan
- batuk yg berpanjangan
- melawaskan kencing
Rasa manis buah tin itu mengandungi zat2 yg penting dalam tubuh kita. Serat,
kallium dan magnesium di dalam buah tin dapat mengurangkan serangan angin dan
mengawal tekanan darah tinggi. Buah tin jugalah dijadikan pencegah untuk
penyakit darah tinggi.
Bagi penyakit kencing manis pula, serat yg terdapat di dalam buah tin dapat memperlahankan proses penyerapan glukosa di usus kecil. Gabungan serat yg tinggi dan karbohidrat mampu mengawal kadar gula darah seseorang.
Riwayat dari Abu Zar r.a :-
Nabi SAW bersabda: ' Kalau aku perkatakan tentang buah yg diturunkan dari Syurga, nescaya aku katakan ini lah dia. Kerana buah2an syurga tidak berbiji. Oleh itu, makan lah buah ini. Sesungguh nya dia menhentikan penyakit buasir serta bermanfaat untuk sakit2 badan...'
Bagi penyakit kencing manis pula, serat yg terdapat di dalam buah tin dapat memperlahankan proses penyerapan glukosa di usus kecil. Gabungan serat yg tinggi dan karbohidrat mampu mengawal kadar gula darah seseorang.
Riwayat dari Abu Zar r.a :-
Nabi SAW bersabda: ' Kalau aku perkatakan tentang buah yg diturunkan dari Syurga, nescaya aku katakan ini lah dia. Kerana buah2an syurga tidak berbiji. Oleh itu, makan lah buah ini. Sesungguh nya dia menhentikan penyakit buasir serta bermanfaat untuk sakit2 badan...'
Buah Biwa :
Nutrisi utama yang terkandung (dalam 100g) adalah β-karoten setara
(810mcg), kalium (160mg) Feature bahan Chlorogenic asid, amygdalin. Pencegahan
Hipertensi, pencegahan arteriosklerosis, pencegahan stroke, pencegahan serangan
jantung, pencegahan kaser, anti-penuaan, pencegahan kembung.
Anggur :
Anggur memiliki kandungan gizi yang kaya, selain isinya mengandung
kalium bijinya mengandungi endungeoned pycnogenol, zat penguat kologen yang
bisa melenturkan pembuluh darah (anti aging) yang berarti secara tidak langsung
mencegah terjadinya stroke. Bahkan kulit anggur juga sangat kaya akan flavonoid
yaitu zat yang mampu menghalau radikal bebas, karena kulit anggur mengandung
zat oksidan lebih tinggi dibanding dengan vitamin C.
Tembikai :
Kemampuan tembikai mengoksidasi kolesterol yang melekat pada
dinding pembuluh darah itulah yang dikaitkan dengan penurunan risiko atau
pencegahan serangan jantung dan stroke.
Mangga :
Jus mangga. selain mempunyai vitamin C, mangga juga kaya kalium. Kalium terdapat melimpah pada mangga.
Tiap 100 gram mangga terkandung kalium sebanyak 189 mg. Dengan memakan sebiji
mangga harumanis ukuran sangat kecil (minimal 250 gram), atau sebiji mangga
yabg beratnya sedang (200-250 g), mencukupi untuk memerolehi kalium sebanyak
400 mg sehari .
Satu kajian mendapati bahwa bila seseorang menambahkan sepotong
buah tinggi kalium ke dalam pola makanan sehari-hari, risiko terkena stroke
fatal dapat dikurangi sebesar 40%. Pengambilan ekstra kalium sebanyak 400 mg
setiap hari dapat mengurangi kemungkinan mendapat penyakit jantung dan pembuluh
darah, ia boleh didapati dari bBuah berwarna merah, ungu dan kuning.
Ahli gizi Daniel Nadeau, M.D., dalam bukunya The Color Code: A
Revolutionery Eating Plan for Optimum Health menganjurkan supaya memperbanyak
memakan buah dan sayuran berwarna merah, biru, dan ungu. Contohnya cherry, bit,
blueberry, dan terung. Menurutnya, makanan-makanan ini kaya pigmen tumbuhan
yang disebut anthocyanin.
Kajian menunjukkan, diet
kaya buah-buahan dan sayuran berwarna cerah dapat menurunkan risiko penyakit
jantung sehingga 27% dan risiko stroke
sebanyak 68%. Selain itu buah berwarna kuning juga didapati kaya dengan kalium
seperti pisang, blimbing dan nenas.
Buah Manggis:
Buah manggis dikenal dengan sebutan Queen fruit atau ratunya buah dan
yang menjadi rajanya adalah durian. Sementara buah nangka dikenal dengan
sebutan jack fruit.
Buah manggis memiki daging berwarna putih dengan tekstur sedikit berserat namun renyah. Rasanya sangat manis dan menyegarkan karena mengandung banyak air. Namun siapa sangka, bagian paling bermanfaat dari buah manggis justru ada pada kulit buahnya. Ya, belakangan ini kulit buah manggis menjadi begitu populer karena berdasarkan penelitian memiliki manfaat yang begitu besar untuk kesehatan.
Buah manggis memiki daging berwarna putih dengan tekstur sedikit berserat namun renyah. Rasanya sangat manis dan menyegarkan karena mengandung banyak air. Namun siapa sangka, bagian paling bermanfaat dari buah manggis justru ada pada kulit buahnya. Ya, belakangan ini kulit buah manggis menjadi begitu populer karena berdasarkan penelitian memiliki manfaat yang begitu besar untuk kesehatan.
Mengandung Xamthone
Komponen aktif utama dari buah manggis disebut xanthones. Xanthone adalah sejenis senyawa polifenol yang baru ditemukan yang secara biologis aktif dan secara struktural mirip dengan bioflavanoids. Senyawa ini jarang terdapat di alam, paling banyak ditemukan hanya dalam dua keluarga tanaman. 200 jenis xhantones alami yang sejauh ini telah diidentifikasi. Sekitar 40 jenis diantaranya telah ditemukan dalam buah manggis.
Xanthone dan turunannya telah terbukti memiliki beberapa manfaat, termasuk anti-inflamasi dan anti-alergi. Ada juga komponen lain dari buah manggis yang memiliki kualitas obat, termasuk polisakarida, sterol, proanthocyanidins dan catechin, sehingga baik dikonsumsi untuk menjaga kesehatan fungsi tubuh.
Rendah Kalori
Selain memiliki rasa yang lezat buah manggis juga rendah kalori. Cocok dikonsumsi bagi Anda yang sedang berdiet untuk menurunkan berat badan. Terdapat 63 kalori per 100 gr buah manggis. Tidak mengandung lemak jenuh dan kolesterol. Selain itu, buah manggis juga dapat mencukupi kebutuhan serat tubuh sebanyak 13 persen per 100 gramnya.
Kaya Vitamin C
Buah manggis dapat memenuhi keperluan vitamin C tubuh sebesar 12 peratus per 100 gram isi buahnya. Vitamin C merupakan vitamin larut air yang bekerja kuat sebagai antioksidan. Membantu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit seperti, flu, infeksi, hingga kanser.
Vitamin B Kompleks
Buah manggis juga mengandung vitamin B kompleks seperti thiamin, niacin, dan folat. Vitamin ini bertindak sebagai kofaktor dalam memetabolisme karbohidrat, protein, dan lemak.
Komponen aktif utama dari buah manggis disebut xanthones. Xanthone adalah sejenis senyawa polifenol yang baru ditemukan yang secara biologis aktif dan secara struktural mirip dengan bioflavanoids. Senyawa ini jarang terdapat di alam, paling banyak ditemukan hanya dalam dua keluarga tanaman. 200 jenis xhantones alami yang sejauh ini telah diidentifikasi. Sekitar 40 jenis diantaranya telah ditemukan dalam buah manggis.
Xanthone dan turunannya telah terbukti memiliki beberapa manfaat, termasuk anti-inflamasi dan anti-alergi. Ada juga komponen lain dari buah manggis yang memiliki kualitas obat, termasuk polisakarida, sterol, proanthocyanidins dan catechin, sehingga baik dikonsumsi untuk menjaga kesehatan fungsi tubuh.
Rendah Kalori
Selain memiliki rasa yang lezat buah manggis juga rendah kalori. Cocok dikonsumsi bagi Anda yang sedang berdiet untuk menurunkan berat badan. Terdapat 63 kalori per 100 gr buah manggis. Tidak mengandung lemak jenuh dan kolesterol. Selain itu, buah manggis juga dapat mencukupi kebutuhan serat tubuh sebanyak 13 persen per 100 gramnya.
Kaya Vitamin C
Buah manggis dapat memenuhi keperluan vitamin C tubuh sebesar 12 peratus per 100 gram isi buahnya. Vitamin C merupakan vitamin larut air yang bekerja kuat sebagai antioksidan. Membantu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit seperti, flu, infeksi, hingga kanser.
Vitamin B Kompleks
Buah manggis juga mengandung vitamin B kompleks seperti thiamin, niacin, dan folat. Vitamin ini bertindak sebagai kofaktor dalam memetabolisme karbohidrat, protein, dan lemak.
Senarai buah-buahan di atas adalah diantara yang disyorkan untuk
dijadikan pemakanan seharian sebagai ikhtiar untuk mencegah penyakit strok.
Selain itu banyak lagi khasiat buah buahan yang dapat mencegah penyakit strok
dan anda digalakkan membuat kajian dari pelbagai sumber.
Disamping itu perlu di ingat untuk memperolehi kesihatan yang
terbaik seseorang itu juga perlu melakukan kegiatan bersukan dan senaman bagi
mebakar lebihan lemak dan gula yang terdapat di dalam badan mereka.
Yang paling penting untuk memperolehi kesihatan yang berterusan
adalah melalui amal ibadat dan sentiasa berdoa ke hadrat Allah swt. Kerana
kurnia-Nya sahajalah yang menntukan segala penyakit dapat dihindarkan didalam
badan seseorang. Dialah yang Maha Berkuasa terhadap segala makhluk di dunia
ini.
Wallahu a’lam.
Sumber
:rujukan pelbagai artikel internet
0 comments:
Post a Comment